Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Anunţuri
Fapt divers
Editorial
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Comentarii
Reportaje
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
4317
De la 07 Ianuarie 2003
123285492
pnl

Noi isprăvi ale aleşilor: Muntele Mic a fost închiriat pe 50 ani

  • 28 August 2008, 23:00
Ce mai fac alesii nostri dupa ce s-au vazut in posturi ? Incep sa dea tunuri financiare pentru ca au de acoperit cheltuielile din campania electorala. Ce daca acest lucru inseamna jaf national , inchirerea unui intreg munte popular ca destinatie destinatie turistica, unor smecheri cu numai 250 de euro pe luna, adica sub pretul unei garsoniere din Pantelimon....
Turistii care obisnuiau sa mearga la Muntele Mic din Caras-Severin pot sa isi ia la revedere de la aceasta destinatie turistica , si mai mult de atat noul "investitor strategic" nu va mai permite nici macar accesul turmelor de oi venite la pasunat.
Urmariti mai jos mecanismele acestei fraude asa cum au fost surprinse de Dan Bucura de la Gardianul Primarul Petru Harambasa, din localitatea Turnu-Ruieni, judetul Caras-Severin, a inchiriat pe 50 de ani un munte intreg pentru suma de 3.000 de euro pe an, adica 250 de euro pe luna. Muntele Mic este o zona in care se afla vestigii dacice si fortificatii construite in Evul Mediu. Pe muntele inchiriat de primar, un investitor româno-suedez urmeaza sa construiasca un parc eolian ce va ingloba nu mai putin de 26 de instalatii de producere a energiei neconventionale. Dupa construirea parcului eolian, accesul in zona, chiar si pentru pastorit, va fi interzis pe o raza de 500 de metri de fiecare instalatie.
Afacerea "Muntele Mic" a fost pusa la cale anul trecut de catre primarul pesedist Petru Harambasa, care a fost intre timp reales in functie, si patronul sereleului Wind Energy, Emanuel Muntmark. Este vorba de un contract de asociere pe 50 de ani intre Primaria Turnu-Ruieni si firma respectiva, prin care ultima primeste dreptul de a-si amplasa "morile de vant" pe Muntele Mic pentru suma de 3.000 de euro pe an, adica 250 de euro pe luna. Vestea inchirierii muntelui a fost aflata abia anul acesta, atunci cand cei care vor administra platoul pe urmatoarea jumatate de secol au venit la fata locului pentru a demara proiectul. Asa s-a aflat de contract si de faptul ca atat activitatile turistice, cat si cele de pastorit in zona vor fi interzise foarte curand. Mai multe organizatii non-guvernamentale au redactat proteste catre prefectura, agentia de mediu si guvern, pentru a opri dezastrul.
Contractul a ieşit abia acum la lumină
Documentul pe care Primaria Turnu-Ruieni l-a semnat, pe 6 august 2007, in calitate de asociata cu firma Wind Energy are o serie de clauze uluitoare. Pe langa dreptul de a amplasa instalatiile eoliene pe munte, Consiliul Local Turnu-Ruieni se angajeaza sa nu instraineze, concesioneze sau inchirieze terenul ce se afla pe o distanta diametrala de 500 de metri de la acestea. Un calcul matematic simplu ne arata ca suprafata "prohibita" pentru fiecare instalatie este de aproximativ 78 de hectare. Inmultind cu 26, cate instalatii ar trebui sa fie conform proiectului, rezulta clar ca firma romano-suedezului va controla practic tot Muntele Mic, in special platoul sau alpin.
Pe anul 2007, adica atunci cand s-a semnat contractul, se face chiar si un rabat de la pretul prevazut in contract. Astfel, in loc de 3.000 de euro, sereleul plateste consiliului doar 500 de euro. In fine, cea mai paguboasa clauza pentru primarie este cea legata de o eventuala incercare de reziliere a contractului. "Nerespectarea de catre Consiliul Local Turnu-Ruieni a obligatiilor contractuale, in special denuntarea unilaterala a contractului, atrage obligarea acestuia la plata de despagubiri reprezentand cuantumul actualizat al investitiei totale, multiplicat cu 10 (zece)". Acest lucru leaga practic primaria de acest contract, denuntarea sa fiind echivalenta cu intrarea in faliment a acestei institutii.
Primarul face pe nevinovatul
Contactat telefonic, primarul Harambasa s-a aratat mirat de faptul ca suntem la curent cu contractul facut de el. "Sa stiti ca am avut si o hotarare de consiliu pentru aprobarea acestui proiect, iar conditiile initiale din contract au fost modificate prin act aditional. Chiria este mai mare acum, in sensul ca acea suma se va plati pentru fiecare instalatie in parte, si nu pentru toate. Iar clauza de reziliere prevede plata doar de 4 ori a investitiei", a explicat edilul. Unde si in ce fel a fost incheiat actul aditional de care facea acesta referire nu am putut sa intelegem. Am aflat insa ce s-a intamplat cu hotararea de consiliu. Ea a existat, insa doar partial, in sensul ca membrii Consiliului l-au imputernicit pe primar sa negocieze amplasarea eolienelor, dar nu sa si semneze contractul, acceptand integral conditiile firmei. Contractul nu a mai fost trecut prin consiliu, ceea ce a insemnat o ilegalitate. Acesta este si motivul pentru care documentul este tinut la secret in Primaria Turnu-Ruieni.
Muntele Mic are un potenţial turistic imens
Muntele inchiriat pe nimic de primarul de la Turnu Ruieni are de fapt un potential turistic enorm, in primul rand din punct de vedere istoric. Acesta face parte din formatiunile muntoase in care exista vestigii dacice, aici fiind construite in acea perioada mai multe fortificatii. Turnul de la Ruieni, denumit si Turnul lui Ovid, a fost o mare fortificatie si un punct important de observatie in perioada Evului Mediu. Pe acelasi masiv exista rezervatia de interes national "Poiana Narciselor de la Zervesti", precum si monumentul "Crucea de pe Muntele Mic", ridicat in memoria granicerilor banateni. Cascada Sucului, situata pe raul cu acelasi nume, pe traseul de coborare de pe Muntele Mic, este si ea un alt punct de atractie. La toate acestea se adauga faptul ca statiunea Muntele Mic este pe lista celor privilegiate din tara, pe motiv ca zapada se intalneste aici peste 180 de zile pe an.
Pentru comentarii sau sugestii pe tema acestui material , ori daca ati trecut prin situatii similare si credeti ca ele trebuie cunoscute si reclamate autoritatilor si Justitiei, va invit sa imi scrieti la adresa [email protected]

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Patronii sunt obligaţi să-şi trimită angajaţii în concediul de odihnă
Festivalurile roşii au devenit portocalii
Ioan Rotundu
„Ziua Porţilor Deschise”
Comentariul comentariilor (CLXXVII)
(Ioan Rotundu)
S-au înmulţit reclamaţiile la adresa E.ON
Deştepţii se v or învârti, nevolnicii vor plăti
nu toţi pacienţii vor avea gratuitate la tomograf
Ţurcănenii şi-au dat mâna şi i-au potcovit pe brutarii prinşi cu ocaua mai mică
Noi reglementări privind finanţarea partidelor politice şi a campaniilor electorale
Drumul lui „Codin” s-a vălurit… sub indolenţă şi nepăsare
încă o dovadă ca cei de la firma ARCADA Galaţi să calce pragul DNA
Apeluri la 112 pentru recuperarea gâştelor rătăcite şi a bunurilor împrumutate
Încă 8 tone de ajutoare pentru sinistraţii de pe malul Prutului
Noi acţiuni ale Jandarmeriei
Sare pe o rana deschisa
România şi Ucraina ar putea face „meci nul“ la Haga
Medvedev pe umrele gloriosului Stalin
Ucraina nu are nici un drept să ceară aderarea la NATO
Ambasadorul Ciurilin trage România de urechi
el a folosit tonul mojicesc al lui Medvedev
Pe motiv că n-are reting, televiziunile au refuzat să spună adevărul
a furat lemne pentru a-şi încălzi copilul pe care sistemul i l-a ucis
Program Tele'M Botoşani vineri, 29 august
Replica nevestei a fost neiertătoare
Horoscop
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Catalin Flutur Valeriu Iftime
Ultimele articole de pe blog